Karaktervázlat: Batman (DCEU Redone)

Írta:

Weboldal | Bejegyzések

Blogger (IdeaHub)
Podcast co-host (AlterVerse Podcast)
Okleveles bunkó (Világszerte)
Filmkedvelő

Az előző bejegyzésünkben hosszabban kitárgyaltuk, hogy miként módosítottam volna az Acélember történetét. Mielőtt azonban kitérnénk arra történetre, ami a Sötét Lovagot is beemelné az átalakított DCEU szereplőgárdájába, indítanék egy külön sorozatot. A Karaktervázlat “rovat” első részében Batman kerül terítékre, ahol az új DC filmes univerzumunk koncepciójához igazítjuk a karakterét, megjelenését és a nagy egészben meghatározott szerepét.

A jelenlegi DCEU egyik legellentmondásosabb karatkere Bruce Wayne. A Ben Affleck által megformált milliárdos igazságosztó nagyon sok dologban különbözik attól a személytől, akivel megismerkedtünk képregényekben, sorozatokban, filmekben. Az ábrázolásmód sokat változott az évtizedek során. Gondoljunk csak bele: Adam West, Michael Keaton, Val Kilmer, Christian Bale mind mind más és más szemszögből nyúltak hozzá az alapanyaghoz (akik esetleg George Clooney-t hiányolják a listából, azoknak: szívesen). Ellenben a kulcskérdések és a leírás ugyanaz maradt: egy gyerekkori traumát megélt milliárdos bűnüldözőnek áll, hogy igazságot szolgáltasson.

A Snyder-féle értelmezés átemelte a PNL (Poszt Nolani Letargia, melyről bővebben itt írtam) ismerős elemeit, majd a felismerhetetlenségig reménytelenné és torzzá tette. Bruce Wayne inkább keltette egy vérszomjas pszichopata képét, mint egy félelmet keltő jótevőét.

Ebben a cikkben az általunk ismert alapanyagokból újraépítjük a karaktert úgy, hogy történetünk Clark Kent-je mellett ne lógjon ki, de mégis egy külön személyiség legyen, aki szerethető.

A cikkben egy könnyen értelmezhető és használható modell mentén fogunk haladni, mely szabadfordításban “Hulk karakter-fája” néven ismert és ezen a linken olvashattok róla többet.

Röviden összefoglalva: alulról fölfelé haladva fogalmazzuk meg a karakter hátterét, vágyait, szükségleteit és kiállását.

Lássunk is hozzá!

Forrás: Batman Superman ellen – Az Igazság Hajnala

Láb, avagy hogyan is néz ki Batman?

Mindenek előtt szeretnék leszögezni valamit: Ben Affleck játékában érezhetően ott lapul egy jó Batman. Szerintem csak nem kapott elég teret és jó ötleteket ahhoz, hogy ez kiteljesedhessen. Ebben a szegmensben szétválasztjuk a szimbólumot megtestesítő férfit és magát a szimbólumot.

Bruce Wayne személyében egy ápolt, megjelenésében visszafogottan elegáns, szofisztikált, gazdag úriembert kell elképzelnünk. A legjobb magániskolákban fordult meg és a legjobbaktól tanult meg mindent. Több magánlakosztállyal rendelkezik világszerte, de az igazi otthona a Wayne rezidencia, egyetlen lakótársa pedig Alfred Pennyworth (akit ebben a verzióban is Jeremy Irons személyesít meg). Minimális személyzet sürög-forog ott nap mint nap, nem is sejtve, hogy az ódon falak mögött bizony ott lapul a híres Denevérbarlang.

Ami Batmant illeti, ő rendelkezik a bolygó(!) legfejlettebb (értsd: legdrágább) arzenáljával, melynek szíve a high-tech Denevér-ruha. Nem törekszünk kifejezetten a képregény-hűségre, hanem inkább a funkciót és a “jelmez” felépítésének logikáját hozzuk előtérbe. Röviden fogalmazva, az Arkham Knight-ban látott felszerelés egy módosított verzióját látja a néző. Egy olyan ruhát, melyről igenis el lehet hinni, hogy a legfejlettebb, dollármilliókat felemésztő technológiát használták fel az elkészítéséhez. A végső formát végül annyiban módosítjuk, hogy a színséma és a sisakrész megmarad a Dark Knight Returns képregényből átemelt dizájnnál.

Ágyék, avagy mire vágyik Bruce Wayne?

A Föld népességének nagyjából 98%-a tud valamit Batman-ről. A legtöbbekben az a kép él róla, hogy igazságosztó egy saját morális iránytűvel, melynek része az igazságszolgáltatással való együttműködés oly módon, hogy ő maga ne váljon hóhérrá. A Gotham utcáin töltött éjszakák és a felső tízezer társaságában töltött nappalok egy valamit nem változtattak meg: az ártatlanok védelmének a vágyát. Ehhez a küldetéshez tartja magát Bruce Wayne, akár öltönyt vesz fel, akár maszkot húz. Mivel ez a kettős élet szinte minden energiáját leköti, magánélete nemigen van. Ez persze nem azt vonja maga után, hogy nem vonzódik vagy törődik másokkal, ám az évek alatt túl sok veszélyt hozott a számára kedves embereknek.

Szív, avagy mire lenne szüksége egy Sötét Lovagnak?

Bár a Sötét Lovag legtöbbször egyedül dolgozik, voltak társai az elmúlt évek során. A soron következő filmekben ki fogunk térni sokukra, de egyelőre nem árulom el, kiket fogunk néven szólítani. A lényeg az, hogy bár Bruce Wayne távolságtartásával akarja a veszélytől távol tudni a számára fontos embereket, a bezártság és a magány már kezdi kikezdeni a gothami milliárdost. Mivel több-kevesebb sikerrel kitermelte a Batman nyomába lépők következő generációját, most látjuk azt először, hogy Bruce megpihenni készül. Egy ereje teljében lévő férfi készül szögre akasztani a köpenyt és tovább lépni.

Torok, avagy hogyan viselkedik egy gothami milliárdos?

Mivel ez a fejezet a karakternek a viselkedését és kifejezésmódját hívatott bemutatni, ismét kettéválasztjuk a két személyiséget.

Bruce Wayne egy kellemes társasági ember látszatát kelti. Ott beszélget a vendégekkel, ahol tud, nem kirívó, de nem is húzódik a háttérbe. Nem vonul vissza, ha beszédet kell mondania egy bankett keretein belül, viselkedése azonban tisztelettudó és mértéktartó. A tőzsdétől kezdve az igazságszolgáltatáson át a jótékonyságig minden témához hozzá tud szólni. Élénk érdeklődést mutat a tudományok iránt is. A felső tízezer többi tagja egy jólelkű, jó célért küzdő mecénást lát Bruce Wayne-ben.

Batmanként is hasonló elveket tart szem előtt, bár a mecénáskodás helyébe itt a megfélemlítés lép. Egy, a bűnözők számára riadalmat keltő szimbólummá vált, kinek a jelét elég csak a felhőkre vetíteni és visszavonulnak. Arzenáljában ugyan nagyon sok szerkezet és eszköz lapul, leghatásosabb fegyvere azonban ő maga. Harc közben ügyel arra, hogy ne okozzon halálos sérülést (hiszen nem akar Gotham hóhéra lenni, nem úgy, mint a már említett “jelenlegi Batman”). Harcművészeti jártassága pedig (egyelőre) példátlan az alvilágban.

Bal agyfélteke, avagy milyen Batman intellektusa?

Nem légből kapott becenév a “Világ legjobb nyomozója” elnevezés. Bruce majdnem egy évtizedes bűnüldözői tapasztalata és kiképzése nem csak veszélyes harcossá, de kivételes detektívvé is teszik. Ha a helyzet megkívánja, bizonyítékok egész garmadáját képes Gotham rendvédő szerveinek átadni. Páratlan megfigyelőképessége arra is kiválóan alkalmas, hogy ellenfelei gyenge pontjait pillanatok alatt felmérje és ellenük fordítsa. Mindezek mellett folyékonyan beszéli a világ legtöbbet beszélt nyelveit (spanyol, portugál, orosz, francia, német, japán). Kiváló neveltetéséhez mérten művelt, ráadásul átlagon felüli vegyész is.

Jobb agyfélteke, avagy a művészetek embere

Mi történne, ha Bruce Wayne-nek egy festményt vagy egy szobrot mutatnánk? Nagy valószínűséggel felismerné, hogy mikor és milyen stílusban készült, ki volt a megalkotója, ki inspirálta és hogy milyen eszközökkel készült. Bruce Wayne, bár nem vak a mélyebb értelmezésű dolgok iránt, viszont nem kifejezetten egy spirituális alkat. Szkeptikusan áll az emberi tudománnyal nem bizonyítható furcsaságokra, logikus választ keres mindenre. Ha valami új ismeretre tesz szert, alkalmazkodik hozzá, nem elutasító.

Összegzés

A fent leírt Sötét Lovagot igyekeztem minél jobban elhatárolni a Snyder féle értelmezéstől. Inkább próbáltam egy szimpatikus, friss de mégis ismerős karaktert alkotni, aki szerethető és akiért lehet aggódni. Nem fogjuk ismételten végignézni a szülei halálát, nem fogjuk negyven év után is gyászolni őket. A legfontosabb pedig: nem fogunk Batman-ből tömeggyilkost csinálni mondvacsinált okokra hivatkozva. Az ő történetét mindenki ismeri, aki valaha moziban volt, itt az ideje ezen előismeretekkel kezelni őt, amikor ismét viszont látjuk az Acélemberrel.

Hogy milyen szerepet fog betölteni, az a következő posztból kiderül. Előre szólok, hogy teljes átalakítás lesz, ízelítőnek pedig csak egy képet hagyok 🙂

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.
facebook-profile-picture

Atesz bemutatkozása

Blogger (IdeaHub) Podcast co-host (AlterVerse Podcast) Okleveles bunkó (Világszerte) Filmkedvelő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük