DCEU Redone: 3. rész – Batman ÉS Superman

Írta:

Weboldal | Bejegyzések

Blogger (IdeaHub)
Podcast co-host (AlterVerse Podcast)
Okleveles bunkó (Világszerte)
Filmkedvelő

A Sötét Lovag beemelése egy már “működő” univerzumba kockázatos vállalkozás, főleg előre felépített szerkezet nélkül. Hiba lenne az előző inkarnációkra alapozni egy még fel nem vezetett karakter bemutatását főleg úgy, hogy azokkal nagyrészt ellentmondásba kerül. A 2016-os Batman Superman ellen egy ilyen kockázatos lépéssel próbált harcra kelni a már javában hengerelő MCU-val. Az eredmény egy enyhén szólva megosztó és egyesek számára végtelenül dühítő mű lett. Itt tűnt ki igazán, hogy a Warner nemigen rendelkezett egy olyan kaliberű kreatív vezetővel, mint amilyen Kevin Feige a Disney-nél. Pedig lett volna recept a megoldásra, melyet az előző részben kivonatoltunk. Eljött az ideje felvenni a kesztyűt és bemutatni egy olyan történetet, ami méltó módon mutatja be Batman és Superman találkozását!

batman és superman

Batman Superman ellen (2016) – enyhén szólva megosztó film lett

Hogy képet kapjunk az alapkoncepcióról, először vissza kell nyesnünk az eredeti film felesleges vadhajtásait.

Az első és legfontosabb probléma, hogy nagyon sok dolgot akart beemelni a saját univerzumába a film. Bemutattak nekünk kezelhetetlenül sok karaktert, történetszálat, a célja pedig szimplán a mennyiségi licit volt. Vegyük sorra:

  • Kaptunk egy utalást Darkseid-ra és egy Injustice-szerű atmoszférát, amivel a film nem kezdett semmit…
  • …amit azonnal egy Flash-jelenés követ, amivel szintén nem mentek sehova (azóta se),
  • Érezhetően a Dark Knight Returns sztorit akarták megcsinálni két olyan karakterrel akit nem, vagy csak alig ismerünk,
  • Ízelítőt kaptunk Steppenwolf-ból, akiből az Igazság Ligájában egy rém gyenge főgonoszt csináltak,
  • Ízelítőt kaptunk az Igazság Ligájának jövőbeli tagjairól, kiknek szereplésével egy (csak) tűrhető film készült,
  • Beemelték Wonder Woman-t, hogy a film utolsó harmadáig ne csináljon semmit, csak jól nézzen ki, hogy aztán az utolsó harmadban szintén ne csináljon eleget (mert Diana is beledobhatta volna a kryptonit lándzsát Doomsday-be…és ha már itt tartunk…),
  • Bemutatták Doomsday-t, amivel borítékolható volt Superman halála, akivel nemigen töltöttünk el elég minőségi időt,
  • Bemutatták Lex Luthor-t (akit az átalakított verzióban NEM Jesse Eisenberg fog alakítani)
  • Megkaptuk rövid időre Superman “szárnysegédjét”, Jimmy Olsen-t, akit a film első 10 percében hidegre is tesznek

Aki a fenti képletet meg tudja oldani, akkor az láthatja, hogy ennek a filmnek súlyos identitásválsága volt. Meg akart felelni a rajongóknak, miközben még mindig PNL-ben szenvedett. Fel akarta venni a kesztyűt a Marvel filmóriásával, ami már akkor kitermelt magából egy Bosszúállókat (2012) és egy Tél Katonáját (2014). A Warner konkrétan a fent felsoroltak ellenére annyira nem voltak biztosak a dolgukban, hogy az eredeti 2015-ös premiert eltolták egy évvel. Nem csak azért, hogy ne kelljen a Bosszúállók második részével vagy akár egy Polgárháborúval versenyezve beégniük, hanem mert gőzük nem volt, hogy mihez kezdjenek!

Nem azért voltam (vagyok) dühös erre a filmre, ami lett belőle. Egész jó filmnek tartanám, ha életemben egyetlen egy képregényeken alapuló filmet vagy sorozatot se láttam volna életemben. De sajnos láttam. Többet is.

Mint már fentebb említettem, gyökeresen megváltoztatjuk az egész film stílusát és történetét. A történet fókusza Superman és Lex Luthor szembenállásán és kapcsolatán lesz, Bruce Wayne-t pedig a film utolsó harmadáig csak Bruce Wayne-ként látjuk majd (hogy később meglegyen a saját nagy bevonulása). Kitérünk majd Superman, mint jelenség kettős megítélésére és nem, ismétlem, NEM fogjuk egymásnak ereszteni a világ két legnagyobb hősét a semmiért.

A legmarkánsabb változtatás viszont a szereplőgárdában lesz és Jesse Eisenberg helyett valaki olyat választunk, akiről elhisszük, hogy egy üzletember és manipulátor egy személyben. Kockázatos vállalkozás (szerintem kapok is majd sok savat ezért), de én személy szerint az egyértelmű választás felé hajlok, aki nem más, mint Bryan Cranston. Az egyetlen színész, aki elég karizmatikus ahhoz, hogy egy médiamogul zsenit meg tudjon személyesíteni.

Bár ez sem lesz egy túlságosan népszerű szelete ennek a cikknek, de végül úgy döntöttem, hogy Diana Prince kimarad ebből a történetből. Az eredeti fimben sem tett hozzá túl sokat a történethez és olyan érzés volt, mintha csak úgy hozzácsapták volna a BvS történetéhez. Kap majd saját filmet (azt is egy hajszálnyit finomra fogjuk hangolni), amiben mindannyian tudjuk, hogy szó szerint isteni lesz. Ezzel a huszárvágással a történet fókusza is egy helyen marad.


1. felvonás – Utóhatás

1. jelenet – A világ megismeri Lex Luthor-t

Mivel az eredeti film is erős (bár helyenként butuska) képsorokkal indított, így ez a történet is egy hasonló jelenetből indul ki. Bruce Wayne érkezése helyett azonban egyből a csata sűrűjében találjuk magunkat. Név szerint Lois Lane és Jimmy Olsen menekülését mutatjuk be, az ő szemszögükből kihangsúlyozva az emberi veszteségek mértékét.A kryptoni megszállás bizony eddig nemigen látott véráldozatokkal járt. Jimmy ott fotóz, ahol tud, Lois kiutat próbál keresni a nagy káoszban. Ahogy csata lassan a végéhez közeledik, a távolban látni, hogy Superman távozik a helyszínről. Ekkor jelenik meg több teherautó is, élelmet, gyógyszereket és ellátmányt szállítva a város legsúlyosabban érintett területeire. Ezeken a járműveken és szállítmányokon viszont tisztán látszik, hogy nem a hadsereghez vagy bármely más kormányszervhez tartoznak. Egyetlen egy, Metropolis szerte ismerős márkanév szerepel mindegyik jármű oldalán: LexCorp. Az egyik teherautóról pedig az az ember száll le, aki az egész márka mögött áll. Multimilliárdos üzletember, feltaláló és médiaguru, Lex Luthor, aki a helyszínen azonnal kezébe veszi a mentőcsapatok irányítását.

2. jelenet – Egy évvel később

A csatát követő évben Metropolis nagy részét sikeresen újjáépítették, már csak az utolsó munkálatok folynak egyes kerületekben. A rendbehozási projekt befejezésének közelsége miatt a LexCorp sajtótájékoztatót rendez. Az eseményen minden jeles és befolyásos sajtó-orgánum részt vesz, így elsősorban a Daily Planet is. A helyi laptól Lois Lane újságíró, Clark Kent gyakornok és Jimmy Olsen fotóriporter van a helyszínen. Jimmy nagyon izgatott a bejelentés miatt, mert senkinek semmi ötlete sincs, hogy miről lesz szó, Lois pedig lassan Metropolis hőseként dicséri a milliárdost az önzetlen kiállásáért. Clark szkeptikus egyedül a tömegből, hangot adva annak a ténynek, hogy a város majdnem összes médiavállalata így vagy úgy, de a LexCorp alá tartozik. Lois nem tulajdonít ennek a dolognak nagy jelentőséget, hiszen nagyon sok olyan, Luthor által birtokolt ügynökség és blog van, melyek a szabad sajtó égköveiként vannak nyilvántartva. Az eszmecserét végül a milliárdos felbukkanása szakítja meg. Színpadra lépését a tömeg ujjongással és tapssal fogadja.

3. jelenet – Gotham fia és a LexCorp Torony titka

Az előző jelenetet félbeszakítjuk, a helyszín ezúttal egy magánreptér. Egy fekete kisgép száll le a kifutópályára, oldalán egy nagy “Wayne Művek” logóval. A kifutón egy limuzin várja a kisgép utasait. A lépcsőkön először Alfred Pennyworth jön le és néhány szót vált a sofőrrel és a női kísérővel. Őt követi végül a Wayne művek tulajdonosa, Bruce Wayne, akinek az első kérdése az, hogy mikor tudna Lex Luthorral találkozni. Sürgős üzleti ügy miatti megbeszélést akar összehozni.
Ezt követően ismét a LexCorp sajtótájékoztatóján vagyunk, ahol Lex Luthor kitér beszédében arra, hogy nem csak az ő vállalata fordított sok pénzt a város helyreállítására, hanem többen is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Elsősorban a Wayne művek, a Queen társaság, sőt a S.T.A.R. laborkomplexum is hozzájárult a munkálatok segítéséhez. Az ő együttműködésüknek hála nem csak új otthonokat teremtenek, hanem azokat olyan technológiával látják el, mely olcsó, biztonságos és tiszta energiát szolgáltat majd. Ekkor hull le a lepel egy, teljes városrészek energiaigényét kielégítő kryptonit generátorról. Mivel az egész gépezet egy ólomfüggöny mögött volt elrejtve, Clark Kentet a semmiből fogja el a fizikai rosszullét. Próbál eltávolodni a tömegen át, de végül megbotlik és a földre kerül. A jelenlévők azonnal mentőt hívnak.

4. jelenet – A Sötét Lovag megpihen?

A sajtótájékoztatón történtekről mit sem tudva Bruce megérkezik metropolisi magánlakosztályába, ahol Alfrednak felsorolja a holnapi napirend pontjait. A legfontosabb, hogy megbeszélést kell összehozni Lex Luthorral személyesen, legkésőbb a Metropolist megsegítő jótékonysági banketten. Utóbbin a város újjáépítését segítő főbb szponzorok és a sajtó is ott lesz. A megbeszéléshez szükséges dokumentumokat Alfred addigra előteremti, mivel a Wayne Művek és a LexCorp közös tenderrel vállalt (főleg új energiaforrásokra irányuló) kutatási feladatokat. Alfred ezeket mind lejegyzi, azonban kitér arra, hogy mennyire “tájidegen” Bruce Wayne-t cégvezetőnek látni, miközben folyamatosan edzésben tartja magát. Bruce azzal próbálja viccesen hárítani, hogy a magazinok szerint a gazdagoknak szintén egészséges életet kell élniük. Alfred azt még megérti, hogy heti ötször  edz, de a késdobálást már nehezen magyarázná meg egy idegennek. Bruce  bevallja, hogy ugyan már pár évre szögre akasztotta Batman köpenyét, régi reflexek nem múltak el. De nem aggódik, hiszen jó kezekben hagyta Gotham városát.

Összegzés és magyarázat

Az első felvonásban elkezdtük rendbe tenni a főszereplők motivációit. Az eredeti filmben nemigen volt tiszta az Esienberg féle Luthor célja. A nézőnek elsőre (vagy akár csak sokadikra) inkább tűnt úgy, hogy Jesse inkább alakítaná Rébuszt, mintsem egy gigavállalat karizmatikus és jövőbelátó vezetését. Bruce Wayne szüleinek halálát pedig feleslegesnek éreztem ismételten bemutatni. Nem csak azért, mert már milliószor láttuk különböző médiumoknak hála, hanem Batmanről ezek nélkül is van fogalmunk. Bőven kihagyható lehetett volna az a nyitóképsor és a Sötét Lovag így is felismerhető lett volna a nézők számára. Ezt az elméletet igazolandó itt egy jó példa: Pókember – Hazatérés. Ott sem kellett Ben Parkert megölni megint, hogy tudjuk, kicsoda a barátságos és közkedvelt hálófonó. Superman karakterét is meg kellett kicsit lökni, mert eredetileg nem volt tíz összetett mondata, így nemigen ismertük. Mivel már van egy javított Acélemberünk, ahol Superman jelenlétének problémáit és kérdéseit feltettük, ebben a filmben kezdünk is velük valamit.

2. felvonás – Szükség van Superman-re?

1. jelenet – A Holnap embere és a Tegnap emberisége

Történetünk egy belvárosi bankrablással folytatódik. A terv balul sül el, halálos áldozat is lesz, a rendőrség viharos gyorsasággal körbezárja az épületet. Ekkor lép közbe Superman és sz nélkül behatol az épületbe. Gyorsan ártalmatlanítja a bent lévő fegyvereseket és átadja a rendőröknek. A közelben bámészkodók ujjonganak és gratulálnak. A kirendelt tisztek, bár legtöbbjük háláját fejezi ki, az egyik tiszt megjegyzi, hogy az apja a metropolisi csata áldozatai között volt, részben Superman-t hibáztatva a tragédiáért. Sokan vélik úgy, hogy Superman nem dönthet önhatalmúlag arról, hogy mikor és hogyan lép közbe. A következő jelenet egy zátonyra futott hajóra kalauzol, mely megállíthatatlanul süllyed. Superman alulról kiemeli a szerencsétlen lélekvesztőt és sekélyebb vízbe ereszti. A helyszínen lévők nagy része szintén üdvrivalgással fogadják az Acélembert. Azonban itt is felbukkannak bírálói (egy izgága Greenpeace blogger, Pamela Lillian is). Sokan idegengyűlöletből köpködnek, részben a tavalyi mészárlásból kiindulva. Superman mindkét jelenetben magyarázkodni kénytelen annak ellenére, hogy emberéleteket mentett meg.

2. jelenet – Egy kedves szó

Clark kételyek és kérdések közt megy haza, ahol Lois Lane várja őt aki tud párja titkáról. A tévében egy interjút adnak, ahol a vendégek Neil DeGrasse Tyson és Michiu Kaku fizikusok. Címe: “Superman: Isten vagy Sátán?”. A műsorvezető leplezetlenül próbálja rossz fényben feltüntetni az idegent. Itt hangzik el, hogy ha egy ilyen hatalmas lény él köztünk, az emberek elveszíthetik a sorsuk feletti döntés jogát. Clark a műsor közepén ér haza és feldúlják a hallottak. Kételyek gyötrik azzal kapcsolatban, hogy jót tesz-e az emberiségnek a jelenlétével, hiszen meglepő módon (részben a médiának hála is) sok bírálója van. Lois ekkor határozottan felszólítja Clark-ot, hogy ne a hitetlenkedők szavára adjon, akik mindenben csak a rosszat látják. Superman sokaknak ad erőt és reményt, de mindenhol lesznek olyan emberek, akik akkor is kételkednek, ha egy csoda a szemül előtt történik. Clark Lois szavainak hála és erőt vesz kételyein. Ezután elkezdenek készülődni az esti jótékonysági rendezvényre.

3. jelenet – Vihar előtti csend

A rendezvényen minden nagyobb cég képviselteti magát, ahogy a sajtó is. Bruce Wayne limuzinnal érkezik a helyszínre és a fotósok kereszttüzében lép az épületbe. Több hozzájárulóval is szót vált, köztük az egyik nagyobb szponzorral, Robert Queen-nel, aki megemlíti, hogy a fia betegség miatt nem jött el. Bruce megtalálja Lex Luthort és félrehívja egy négyszemközti beszélgetésre. Kérdései vannak a partnere felé, akinek a kezébe nyom egy dossziét, benne a LexCorp kutatási jelentéseivel. Bruce kérdőre vonja társát a kryptonittal folytatott titkos kísérletekről, amiket az idegenek maradványain végeztek. Luthor minden válaszára Bruce egy újabb kérdést tesz fel: Milyen felhatalmazással folytattak az idegen ásványon fegyverkísérleteket? Emlékezteti társát, hogy a megegyezésük alapján kizárólag energetikai felhasználást vizsgálnak. Lex elismeri, hogy tart Superman-től, hiszen látta, hogy mire képesek az idegenek az emberiség ellen. Tízezrek haltak meg aznap. Bruce szerint azzal haragítanák magukra az idegent, ha fegyvert készítenek ellene. A médiamogul azzal érvel, hogy ha egyetlen egy százalék az esélye, hogy Superman ellenük fordul, akkor arra fel kell készülni. Bruce két dologra emlékezteti a médiamogult. Superman az emberiség oldalán harcolt egy évvel ezelőtt és napjainkban is így tesz, valamint Wayne hajlandó kiszállni a tenderből, ha a LexCorp állítja le ezt a projektet. Lex ígéretet tesz a kutatások fokozatos leépítésére, hiszen a Wayne Művek nélkül a beruházás bezuhanhat.

4. jelenet – “Mr. Wayne! Clark Kent vagyok a Daily Planet-től!”

A rendezvény folytatódik tovább, a vendégeknek pedig fogalma sincs a háttérben lezajlott beszélgetésről. Bruce elvegyül a tömegben, miközben üzenetet küld Alfrednek, hogy folytassa Luthor megfigyeltetését. Amikor felnéz a mobiljából, egy fekete hajú, szemüveges újságíróval találja magát szembe. Clark Kentként mutatkozik be és feltenne pár kérdést, mely kérésnek a gothami kis unszolásra ugyan, de eleget is tesz. Clark néhány bemelegítő kérdéssel indít (például: Milyennek találja az újjáépült Metropolist? Milyen társadalmi szerepet szeretne vállalni, ha ez az üzleti vállalkozás lezárul), majd rákérdez a kryptonitra. Bruce teljesen reakciómentesen azt válaszolja, hogy az idegenek technológiáját békés céllal használják fel. Arról is biztosítja az újságírót, hogy az ásvány önmagában ugyan radioaktív, a sugárzás azonban nem veszélyes az emberi szervezetre. Clark erre visszakérdez: “És másokra?”. Rövid, de annál feszültebb csend telepszik a két férfira, Bruce válaszát azonban egy hirtelen esemény szakítja félbe: egy eldördült lövés.

5. jelenet – A hős, akire szükségünk van?

A rendezvényt egy csapat fegyveres támadja meg. A biztonsági személyzet nagy részét lefegyverezték, a vendégeket túszul ejtették. Mivel Bruce és Clark a parti forgatagából távolabb helyezkedtek el, így a gothami milliárdos még biztonságba tudja küldeni az újságírót. Bruce-ban az adrenalin hatására felszínre tör egy régi, ismerős érzés, így a svédasztalról alig észrevehető módon az ingujjába rejt egy apró kést, mielőtt elfognák. Teljes hidegvérrel, a túszejtőkkel együttműködve viselkedik, majd csatlakozik a többi vendéghez. Eközben Clark, hasonló hidegvérrel próbál egy ideiglenes rejtekhelyet keresni, amit végül egy mosdóban talál meg. A feltépett ing alatt lapul a híres-hírhedt S betű.
Eközben az eseményen a fegyveresek értéktárgyakat követelnek a túszoktól, szinte mindenki engedelmeskedik. Az egyik rabló Lois Lane-re vet szemet és magával ragadja biztosítékként a menekülésre. Egyedül maga Lex Luthor mer felállni tiltakozásul, hogy megvédje az újságírónőt, de arcon vágják és földre kerül. Bruce ebben a pillanatban húzná elő az ingujjában rejlő apró fegyvert, ám ekkor a terem közepén felbukkan egy ismerős, kék ruhás, piros köpenyes alak. A rablók egy pillanatra ledermednek Superman felbukkanásán, majd mindannyian tüzet nyitnak rá. A kryptoni mozdulatlanul és rezzenéstelen arccal áll, a lövedékek pedig szikrázva pattannak le a testéről. Miután a támadók kifogytak a lőszerből, Superman egytől egyig legyőzi mindegyiket.
Miután vége a túszdrámának, Superman először Bruce Wayne-t akarja talpra állítani, a gothami milliárdos pedig elfogadja a kryptoni segítő jobb kezét. A többiek eközben a sérült Lex Luthor köré gyűlnek, akinek az arcán ugyan egy zúzódás éktelenkedik, komolyabb baja nincs. Superman odalebeg a médiamogulhoz felajánlva segítségét, hogy kórházba viszi, ha kell, de Luthor tisztelettudóan nemet mond a gesztusra. Ellenben kezet ráz az Acélemberrel és mindenki előtt köszönetet mond a városért tett szolgálataiért. Lois ekkor lép oda Lex Luthorhoz és háláját fejezi ki a bátor viselkedéséért. Luthor viccesen megjegyzi, hogy “hálából” Lane meglátogathatná őt másnap a LexCorp Toronyban egy exkluzív interjú kedvéért. Superman közbeszól, hogy nem tartja jó ötletnek a találkozót, hiszen kimerítő nap volt és Luthor meg is sérült. Lex legyint a sérülésre és azzal érvel, hogy egy ilyen esemény után kell megmutatni a világnak, hogy Metropolis legjobbjai is vannak olyan bátrak, mint a földönkívüli őrangyaluk.

Összegzés és magyarázat

Tovább építettünk pár olyan karaktert, akiket az eredeti filmben elhanyagoltak, vagy rossz irányba vittek tovább. Luthor motivációt konkrétan a nulláról építettük fel, letisztultabb képet adva ezzel a személyiségéről. Igyekeztem egy hatalmas, karizmatikus üzletember látszatát kelteni, kinek módszerei megkérdőjelezhetőek, ám a céljai bizonyos szempontból érthetőek. Nem titkolt módon a 2016-os Bruce Wayne motivációját felhasználva alakítottam Luthor-én. Eközben elkezdtük felvezetni Bruce Wayne visszaváltozását Batman-né, illetve megmutattuk, hogy az egykori Sötét Lovag, akiről tudjuk, hogy nyugodt életet képzelt el magának, a kritikus pillanatban hogyan döntene. Tovább boncoltuk és mélyítettük a Superman-t körülölelő társadalmi vitát is, bemutatva mindkét oldal érveit és ellenérveit. Itt bátorkodtam meglengetni gyűlöletkeltő média hatásait is, hogy egy álhírekből felépülő ellenségképet hogyan fogadna az utca egyszerű embere. Illetve, hogy a képregény-fanatikusoknak számára is legyen külön öröm, egy-egy kikacsintást tettünk pár karakter népszerűbb DC karakter megemlítésével anélkül, hogy mennyiségi licitet tettünk volna az MCU gárdájára egy filmen belül.

3. felvonás – Mesterterv

1. jelenet – Rés a pajzson

Bruce azonnal visszatér a magánlakosztályába. Alfred nem aggódott az események miatt, hiszen tudja, hogy gazdája mire képes szorult helyzetben. Wayne feltölt a laptopjára pár fotót, amiket a rabláskor készített. Mindegyiken szerepelnek a maszkos elkövetők. Bruce nem bízik Luthor szavában és gyanúsnak tartja, hogy egy ilyen méretű és fontosságú bankettet, ilyen könnyen meg lehetett támadni. Amíg lefuttat egy analizáló programot a letartóztatottak adataival, felmegy a Daily Planet weboldalára. Alfrednek elmagyarázza, hogy ez a Clark Kent nevű riportert kifejezetten a kryptonit érdekelte. Ahogy az adatbázisban kutat, előkerül egy orvosi jelentés. A riportert egy sajtótájékoztató alatt súlyos kimerültséggel kórházba szállították, méghozzá a kryptonit leleplezésének napján. Feltűnő az is, hogy az újság online felületén sok olyan cikk szerepel, melyekben Lois Lane-el társszerző. Így áll össze a kirakós: Clark Kent valójában Superman, Lois Lane pedig Luthor vendége lesz másnap. A gothami milliárdos úgy dönt, hogy tennie kell valamit, ehhez viszont haza kell utaznia.

2. jelenet – Nyílt lapok

Lois Lane-ért egy külön autó ment, ami végül elhozta őt a LexCorp központba, ahol a fejlesztési és innovációs kutatások jelentős része zajlik. Lex Luthor a főbejáratnál várja a vendéget és felajánl neki egy tárlatvezetést a főbb részlegeken. Lois örömmel elfogadja a meghívást, még fotózásra is engedélyt kap. Serényen jegyzetel, miközben részlegről részlegre bemutatják a legújabb projekteket. Főleg az űrkutatásban használatos eszközök, járművek, robotok, eszközök mellett egy szkafander prototípusát is bemutatják. Lex Luthor elmondása szerint az első Mars expedícióra tervezik a szóban forgó felszerelést, ami ugyan még csak félkész, de ugyanolyan kryptonit-alapú energiaellátást kap, mint Metropolis háztartásainak a fele. A tárlatvezetés végeztével sor kerül az interjúra is. Egyszerű kérdésekkel nyitnak, Lex gyerekkorára kíváncsi először Lois. Ekkor a milliárdos elmeséli, hogy Metropolis szegény negyedében nőtt fel és viccelődik azzal, hogy egy iskolai vásáron ellopott negyven sütit (ez a húsvéti tojás egy mém, ami mára már kánonná nőtte ki magát, melyről itt olvashattok). A beszélgetés akkor kezd el komolyabb fordulatot venni, amikor Lois rákérdez Luthor vagyonának eredetére. Luthor itt elmeséli, hogy a szülei bántalmazták kiskorában, ám egy napon autóbaleset áldozatai lettek. Lex árva lett, viszont megörökölte a szülei életbiztosítását, így ki tudott törni a nyomorból és később saját céget alapítani. A riporternő méltatja Luthor lovagias és nagylelkű munkáját, melynek hála Metropolis kezdi visszanyerni régi fényét, de kitérnek Superman-re is, mire a milliárdos felfedi, hogy egy ilyen nagy hatalmú lényt nem lenne szabad felügyelet vagy póráz nélkül szabadon engedni. Éppen ezért végzett egy kis nyomozást, elkezdte kutatni ennek a nagyszerű zöld ásványnak a felhasználási lehetőségeit és teljesen véletlenül fedezte fel, hogy a kryptoni szervezetre roncsoló hatást vált ki. Vagyis megvan az egyik fegyver Superman ellen. A másik pedig Lois Lane. Itt a riporternőnek leesik, hogy ez egy csapda, de elmenekülni már nem tud. A biztonsági személyzet elkábítja.

3. jelenet – Sakktábla

Lois egy zárkában tér magához, megkötözve. A cellát Luthor szerint ólommal vonták be, hogy Superman ne láthassa. Arról azonban tesznek, hogy hallhassa Loist, és nekilátnak a nő kínzásának. Lex Luthor ekkor feltárja tervét: az emberek jelentős részét a médián keresztül Superman ellen hangolta, pont eleget ahhoz, hogy megossza a lakosságot. Luthort pedig már most Metropolis hősének tartják. így rossz fényt vetne Superman-re, ha “ok nélkül” betörne a LexCorp területére. A kryptoni fegyverekkel és felszereléssel felvértezve viszont Lex legyőzheti az idegent. A milliárdos szerint a legszebb a tervben az, hogy ő mindenképpen nyer. Ha önvédelemből végez Superman-nel, akár politikai tőkére is válthatja győzelmét. Ha viszont Lex meghal, Superman kezéhez egy olyan ember vére tapad, aki százezreknek adott otthont, millióknak pedig megélhetést. A csatában a komplexum ezen része is elpusztul, így a Daily Planetnek is lesz egy tragikus hirtelenséggel elhunyt riportere a helyszínen. Luthor felkészül az Acélember fogadására, magára hagyva az őrséget.

4. jelenet – Bábok

Nem telik sok időbe, amíg Superman megérkezik, Luthor pedig a kryptonit hajtotta ruhában várja Clark-ot. A kryptoni számon kéri Luthor-on Lois hollétét, azonban Luthor csak annyit mond, hogy olyan helyen van, ahol nem találhatja meg. A milliárdos lendül először támadásba és behozhatatlan előnyben van a kryptonit technológiával együtt.
Eközben Bruce megérkezik Wayne kastélyba, miközben Alfred telefonon közli vele, hogy Superman belesétált Luthor csapdájába, viszont a LexCorp rendszerébe sikeresen be tudott törni, így tudja Lois Lane helyzetét. A gothami milliárdos ekkor már a földalatti létesítményében van, mely gyéren megvilágított csarnok. Ahogy a fények egyesével kigyúlnak a hosszúra nyúlt sötétséget követően, szemügyre vehetjük többek közt a Batmobilt és néhány más járművet és felszerelést. Bruce kinyit egy csúcstechnológiás páncélszekrényt, de a tartalmát nem fedjük fel.
A párharc eközben folytatódik, Lex pedig arról beszél, hogy a Földnek és az emberiségnek nincs szüksége olyan fenyegetésre, amit Superman okoz, példának felhozza a metropolisi csatát. Superman, bár folyamatosan padlót fog, hőshöz méltón minden egyes alkalommal talpra áll és folytatja a kilátástalan harcot. Clark ekkor kérdőre vonja Luthort, hogy mit vár ettől a csatától és miért akarja Lois Lane-t feláldozni. A válasz egyszerű: Luthor lesz az emberiség első és egyetlen védelmezője, aki az emberek idegenektől való félelméből él. Ahogy ez eddig is bevált.

5. jelenet – A Sötét Lovag visszatér

A LexCorp torony azon szegletében, ahol Lois Lane-t fogva tartják, abbahagyták a kínzást. Már eltennék láb alól a riportert, amikor az adott szárnyban elmegy az áram. Mindenki felkapcsolja az elemlámpáját, amíg a tartalék generátor be nem kapcsol. Egy árnyék azonban elkezdi egyesével ártalmatlanítani a fegyveres őrséget, a semmiből csap le és hangtalanul eltűnik megint. A húsz emberből álló őrségből hat embert ütött ki, amikor helyreáll az áramellátás. A felvillanó fények pedig kirajzolnak egy sötét, csuklyás alakot, aki nekiront a biztonságiaknak. A Sötét Lovag hivatalosan is visszatért, méghozzá úgy harcol, mintha soha nem hagyta volna abba. Ebben a jelenetben a 2016-os film egy másik lehengerlő jelenetét hasznosítjuk újra (természetesen nem-halálos harccá hangolva, hiszen ebben a verzióban Batman nem öl). Sikeresen kiszabadítja Loist, aki figyelmezteti, hogy Superman veszélyben van. Batman természetesen tud róla.

6. jelenet – Batman és Superman

Superman az utolsó leheletéig küzdött, Luthor már a végső csapásra készül. Az utolsó pillanatban azonban Lex ruhájába becsapódik egy batarang, mely egy nagyobb robbanással löki el a médiamogult. A pillanatnyi szünetet kihasználva ezúttal Bruce Wayne segíti fel Superman-t, értesítve őt Lois kiszabadulásáról. Az Acélember röviden vázolja, hogy Luthor ruháját kryptonit hajtja, így ő egyedül tehetetlen. Elkezdődik hát a végső összecsapás, ahol Superman maradék erejét Batman taktikus gondolkodása és eszköztára egészíti ki. Bruce tud csak a ruha közelébe férkőzni és a kryptonit cellákat igyekszik megrongálni. Superman távolról hőlátásával támad és ahogy csökken Luthor ellenállása, Clark is közelebb tud menni. Batman egy EMP batarang-el bénítja meg Luthor-t. Superman pedig fagyasztó leheletével gyengíti meg a fémburkolatot. Egyetlen ütéssel darabjaira hullik a ruha. A két hős győzelmet arat, ám Superman-ben a csata alatt elpattant valami. Elkezdi Luthor-t kicsomagolni a ruhájából. Tisztán látszik, hogy ölni akar. Batman próbálja leállítani, de nem használ se erő se érv. Clark öklét végül Lois hangja állítja meg. A két szerelmes ismét együtt van, Batman biztosítja őket arról, hogy Luthor nem fogja megúszni.

Lezárás – Világunk legjobbjai

A következő jelenet egy hír-összefoglalóval indul, melyben Lex Luthor letartóztatásáról közvetítenek. Több rendbeli közokirat hamisítással, csempészettel, zsarolással és előre kitervelt gyilkossági kísérlettel vádolják. A híradóból kiderült az is, hogy a jótékonysági banketten történt rablási kísérletért régi, priusszal is rendelkező LexCorp alkalmazottak a felelősek, akik mind Lex Luthor ellen tettek beismerő vallomást. Az ő beszámolóikból derül ki, hogy egy olyan alak is jelen volt, aki kísértetiesen hasonlít a gothami igazságosztóra. További érdekesség, hogy a hírcsatorna Lois Lane tényfeltáró cikkéből idéz több részletet is, így kitérnek Superman-re is, akit a közvélemény igazi hősnek kiállt ki.
A stáblista előtti képsorokban pedig már Bruce Wayne magánlakosztályában vagyunk, ahol Clark Kent is jelen van. A riporter ismét megköszöni a milliárdos segítségét, aki mosolyogva ismeri el, hogy jó volt ismét hősként tevékenykedni. Mindketten azon a véleményen vannak, hogy jó csapatot alkotnának és megegyeznek abban, hogy ha a másiknak segítségre van szüksége, megkeresik egymást. A két férfi kézfogásával zárul a film.

Összegzés és magyarázat

A végjátékban összeértek hát a szálak, a karakterek fejlődtek és az utolsó darab a kirakósból is a helyére került. Lex Luthor terve itt sokkal letisztultabb és logikusan lett felépítve. Ezzel egy időben felhagytunk a mennyiségi licittel és több megemlített történetszál helyett kreáltunk egy tisztán lezárt cselekményt, újabb mennyiségi licit nélkül. Szilárd alapokon nyugszik hát mind a film, mind az univerzum és még a stáblistában is elrejtettünk egy jelenetet, felvezetve ezzel a következő produkciót.

Stáblista végi jelenet – “Csak nem gondolta, hogy hagyom önt beszélni?”

A helyszín a Stryker szigeten található börtönkomplexum, ahol Lex Lutort láthatjuk a látogatói blokkban. Az őr egy igényesen kiöltözött, fekete nőt kísér be. A milliárdosnak nem idegen a személy és néven szólítja a vendéget: Amanda Waller. Párbeszédükből kiderül, hogy Waller segített fű alatt a LexCorpnak átadni és felhasználási engedélyjel ellátni az idegen ásványt. Luthor pedig azzal akarja sarokba szorítani a nőt és az ARGUS ügynökségét, hogy vádalku fejében kitálal, hacsak Amanda Waller nem hozza ki a férfit záros határidőn belül, még mielőtt átszállítanák az Iron Heights börtönbe. Waller biztosítja a férfit arról, hogy élve nagyobb haszna van, mint holtan és tudja a tökéletes megoldást a problémára.

Waller egy telefonhívást intéz egy beosztottjának. Két mondat hangzik el, ahogy elhagyja a szobát.

Itt Amanda Waller! Készítsék fel az X műveleti csoportot azonnali bevetésre!

forrás: caspasiniestra.com
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.
facebook-profile-picture

Atesz bemutatkozása

Blogger (IdeaHub) Podcast co-host (AlterVerse Podcast) Okleveles bunkó (Világszerte) Filmkedvelő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük