Top 10 filmelőzetes - Lead

Gyors előzetesbörze – Avagy a Top 10 legjobb filmelőzetes ever

 

Nehéz meghatározni, milyen filmek előzetesei kerülhetnek be a Top 10-es listába, hiszen ahány embert kérdezünk meg a témában, erre annyi válasz érkezhet. Most eredetiség, látvány és sztori szerint összeszedtem a számomra legjobbakat, amik tuti meghozzák a kedved egy kis esti mozizáshoz otthon is!

 

 

10.Vissza a jövőbe

Az 1985-ös film valódi klasszikus Michael J. Fox és Christopher Lloyd főszereplésével. Marty McFly nevét tuti mindenki hallotta már, elvégre nem hiába élt meg három részt is a különc doki és a bajkeverő kamasz időutazó története. Marty és Dr. Emmett Brown kalauzolásában bejártuk már a múltat, a jelent és a jövőt is, a klasszikus filmtrilógia pedig máig akkora rajongótáborral rendelkezik, hogy a stúdió fontolóra vette a negyedik rész elkészítését is.

9. Mátrix

Újabb klasszikus, ezúttal 1999-ből Keanu Reeves, Hugo Weaving és Laurence Fisburne főszereplésével egy disztópikus krimi képében. Thomas Anderson, más néven Neo egy nagy számítástechnikai cégnél dolgozik, éjjel azonban hackerként vizslatja a világhálót és egyre gyakrabban találkozik a Mátrix-szal. A történet szerint az életünk, amiben megszületünk, élünk és meghalunk, nem más, mint egy számítógépes program, mi pedig teljesen kiszolgáltatva létezünk az azt irányítók kezében.

8. Forrest Gump

Tom Hanks 1994-es szatírája Forrest, az enyhén alacsony értelmű, de hatalmas szívvel rendelkező, ártatlan amerikairól, aki sok mindent megélt és még többet látott, de nem mindent értett, mindenkinek kötelező. A fiú IQ-ja ugyan nem szárnyal az egekben, különös véletlenek hozzásegítik azonban, hogy Amerika minden jelentősebb eseményén részt vegyen 1950-70 között, amit egy nem hétköznapi filmben el is mesél.

7. James Bond: Aranyszem

Az Aranyszem előzetese azért zseniális, mert az első jó pár másodpercben, ha nem látjuk a címét, nem sejtjük, hogy egy James Bond filmről van szó, a jelenetek alapján ugyanis bármilyen más akciófilm is lehetne. Akkor kerülünk képbe, amikor Pierce Brosnan karaktere előbb nekünk háttal feltűnik a képen, majd megszólal Bond ikonikus témája is.

6. A tetovált lány

A film második része épp az utóbbi hetekben került világszerte a mozikba Claire Foy főszereplésével, szenteljünk azonban egy kis figyelmet az előzménynek. A Millenium sorozat első regényén alapuló film hozta meg a teljes átütést a svéd krimik és thrillerek világába, habár irodalmi szinten régóta hódítottak már. David Fincher rendezésében, Daniel Craig, Rooney Mara és Christopher Plummer főszereplésével 2011-ben került a mozikba A tetovált lány és kilencvenmilliós készítési költségével, valamint 2 óra és 40 percével több, mint százharmincezres hasznot sikerült hoznia a Sony és a Columbia kasszájára.

5. A galaxis őrzői

James Gunn rendezésében a csapatnyi űrbanditának még a Marvel színes világába is sikerült még egy kis humort csempésznie. Az előzetes is ezt a vonalat mutatja be és amellett, hogy enged némi bepillantást a várható akcióba, kellőképpen mutatja be a korábban nem ismert szereplőket, ráadásul a humoros oldalukat megfogva.

4. A keresztapa

A keresztapa előzetesébe a film egyik legemlegetettebb és legismertebb jelenetét sikerült kiemelni. A lófejes jelenettel egyszerre sikerült mindent megmutatni, amit Don Vito Corleonétól és családjától várhatunk és bepillantást engedni a film brutalitásába. A keresztapa Al Pacino és Marlon Brando főszereplésével valamint Frances Ford Coppola rendezésében máig emlegetett klasszikus, amihez az előzetese is felér.

3. Gyűrűk ura: A gyűrű szövetsége

A Tolkien meséjén alapuló filmtrilógia, majd az előzményként, egyben folytatásként is érkező Hobbit lélegzetelállító látványvilágáról híres. A 2001-es fantasy napjainkban is megállja a helyét, habár az elmúlt közel húsz évben rengeteget fejlődött a technika, Peter Jackson rendezésében a Gyűrűk ura első része mégis képes versenyre szállni a legújabb látványfilmekkel is. Ez köszön vissza már az előzetesből is.

2. X-Men: Az eljövendő múlt napjai

A 2014-es X-Men: Az eljövendő múlt napjai két generációt rántott össze a jól ismert X-ek közül. Egyrészt Patrick Stewarttal, Ian McKellennel és Hugh Jackmannel az eredeti, másrészt pedig James McAvoy-jal, Michael Fassbenderrel és Jennifer Lawrence-szel az új X-men széria tagjai is képviseltetik magukat ebben a filmben, mely ötvözi magában mindkét világ legjobbjait. Egyszerre nyomasztó és sötét, valamint bizalomgerjesztő és retró, ahogy a jövőből visszaugrunk hirtelen a múltba, ezt pedig már az előzetes is érzékelteti. Olyan X-Men sztorit nyújt a nézőnek, amit még sosem látott és úgy kelti fel az érdeklődésünket, hogy nem árul el túl sokat.

1. Batman: Sötét lovag

Christopher Nolan Batman-trilógiájának második tagja több szempontból is érdekes. Egyrészt az első részben megismert Bruce Wayne és Gotham sötét védelmezője, Batman egy egészen új oldalukról mutatják meg magukat, van már néhány év tapasztalat a hátuk mögött. Másrészt az ebben nyújtott alakításáért, Joker szerepéért kapott végül posztumusz Oscart Heath Ledger, akinek halálában a pletykák szerint épp Joker játszott jelentős szerepet.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Attila Horváth

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük