DCEU Redone: 4. rész – Az Öngyilkos Osztag

Írta:

Weboldal | Bejegyzések

Blogger (IdeaHub)
Podcast co-host (AlterVerse Podcast)
Okleveles bunkó (Világszerte)
Filmkedvelő

Miután a világ megismerkedett világunk legkiválóbbjaival, eljött az ideje, hogy legrosszabbakat is bemutassuk. A DCEU Redone az X bevetési csoport bemutatásával folytatódik. Valamint a DC Comics által panelekre vetett egyik legnépszerűbb fő gonoszát egy újabb értelmezésben láthatjuk viszont.

Az eredeti Öngyilkos Osztagnak már a csecsemőkora is nagyon hányattatott sorsú volt. David Ayer, akinek akkoriban a Harag című filmje kapott kritikai elismerést, a Warner vezetőitől mindössze hat hetet kapott a forgatókönyv megírására és véglegesítésére. Viszonyításként: Nicole Pearlman 2 évet töltött a Galaxis Őrzői forgatókönyv első vázlatával, amikor James Gunn teljesen újraírta, viszont utóbbihoz is nagyjából egy év kellett.

A szereposztás során a WB nem akart semmit a véletlenre bízni, így olyan nevek kerültek beválogatásra, mint Will Smith, Margot Robbie, Viola Davis és a film egyik nagy ütőkártyájának szánt Jared Leto. Bár a fenti nagy sietség és kapkodás elsőre nagyon rossz előjelnek tűnhetett, ilyen színészgárdával talán a legszkeptikusabbakat is egy elégedett csettintésre késztethette.

Azonban nem kellett sok idő, hogy a viharfelhők előkerüljenek. Az első kedvcsináló hangulata és összképe arra engedett következtetni, hogy a Warner nem volt hajlandó tanulni az Igazság hajnalát ért építő jellegű kritikákból sem. A második előzetes viszont már egy őrült hullámvasutat ígért nekünk, színekkel és még több őrültséggel. A Jared Leto által vászonra vitt Joker is valami újszerűvel kecsegtetett. Bár sokaknak nem jött be a “Damaged” dizájn, az én szememet személy szerint nem zavarta.

Ezen előzetesekre adott reakciók óriási fejvesztettséget okoztak a Warner kreatív felelősei között. Több újraforgatási időszak után két verziója is született a filmnek: Ayer komorabb és józanabb értelmezése és a stúdió által kitalált sokkal könnyedebb és színesebb vágás. Ebből a két iterációból született végül egy torz elegy, aminek összehangolását egy olyan csapatra bízták, aki eddig csak előzeteseket készített.

Öngyilkos Osztag (2014) – Oscar díj, megosztó vélemény és egy szerkezeti rémálom

Mondani sem kell, hogy a kapkodás meglátszott a végeredményen, a kritikusok és a rajongók egy részének hatalmas csalódás volt. Hiába volt pár másodpercig Margot Robbie abban a Harley jelmezben látható, amiben még a Batman animál szériában debütált, sokat nemigen tett hozzá a végleges történethez. Hiába volt lassan provokatívan újszerű a Jared Leto által megformált Joker, a folyamatos újraforgatások és újravágások miatt neki is alig maradt szerepe. Hiába voltak olyan nagyágyúi a filmnek, mint Viola Davis és Will Smith, a karaktereik vagy klisések vagy ostobák voltak.

Ebben a cikkben pedig ezt mind kijavítjuk. Folytatjuk az előző három cikkben (melyek elérhetők itt, itt és itt) elindított kreatív irányvonalon a DCEU megmentését. Viszont ez a bejegyzés kilóg a sorból azon egyszerű oknál fogva, hogy a lent leírtak nagyjából 60%-a nem az én agyszüleményem. A WhatCulture csatorna egykori kreatív koponyája, az azóta jogosan a MeToo által keltett hullámokba belefulladt Adam Blampied, készített egy új verziót a filmről. Aki kíváncsi vegytisztán az ő verziójára, az ezen a linken megtekintheti, viszont sok elemet fogunk abból a történetből átemelni ide. A szereposztásban változtatás nem lesz. Bár erősen gondolkodtam azon, hogy Jared Leto-t Hollywood egyik legsokoldalúbb színészére, Jake Gylenhaal-ra lehetett volna lecserélni. Azonban hosszas dilemma után rájöttem, hogy akármennyire is szeretem Jake játékát (főleg az Éjjeli Féregben), Jared Jokerét nem a színészi játék, hanem az utólag elkapkodott kreatív döntések torpedózták meg.

1. felvonás – Bemutatkozik az osztag

1. jelenet – Debütálás

Egy rabszállító konvoj érkezik az Arkham Elmegyógyintézetbe, ahogy a naplemente kezdetét veszi. Erősen védett csoportosulásról beszélünk, több kifejezetten veszélyes bűnözővel. A buszról elsőként száll le az előző filmben megismert (és a nagyszerű Byran Cranston által alakított) Lex Luthor. Két őr apró bárbeszédéből megtudjuk, hogy (egy pletyka szerint) lepénzelte Gotham városának esküdtszékét, így csak mentális rehabilitációra ítélték tényleges életfogytiglan helyett.

A rabszállítóról leszálló kopasz alakot valaki a távolból kíséri figyelemmel egy távcsöves puska hajszáloptikáján keresztül. A fegyvert kezelő személyt nem kerül egyelőre bemutatásra. Az orvlövész leveszi tekintetét egy pillanatra, hogy az intézetet körbevevő kerítés egy pontját pásztázza. Két személy is ott van: a bármit megmászni képes Slipknot és Bronz Tigris (akit alakíthatna Shemar Moore, mindössze személyes preferenciaként. Sok Gyilkos Elméket néztem régen). Ahogy a többi rab és őr is kezdi elhagyni az udvart és kezdik lezárni a sorompót.

Az Arkham szigetére vezető híd alól hirtelen egy hatalmas, de nehezen kivehető alak rátámad a csoport kevésbé védett részére, egyesével szedve áldozatait és a víz alá rántva őket. Hatalmas nagy zűrzavar lesz úrrá a csoporton, hiába lövik páran a vizet, az őrség tagjai lassan, de biztosan fogynak. A reflektorok kereszttüzében fény derül a támadóra, vagyis Gyilkos Krokra. Az intézetből még több őrt rendelnek a hídon tomboló őrület rendezésére, az újdonsült rabokat pedig beterelik a sziget belső részébe.

A falnál várakozó Slipknot és Bronz Tigris jele volt ez, előbbi játszi könnyedséggel juttatja át mindkettejüket a falon és elkezdenek benyomulni a birtokra. Az eléjük kerülő biztonsági személyzetet azonnal hidegre teszik, mielőtt bármelyiküknek eszébe jutna riasztani a kinti embereket. Slipknot és Bronz Tigris együttes erővel eljutnak a váróig, ahol Lex Luthort tartják. Az őrség azonban túlerőben van, Slipknotot agyon is lövik a tűzharc alatt, miközben sarokba szorítják a bérgyilkost is. Ekkor egy pisztoly eldörren, leterítve a biztonságiak egyikét. Majd egy újabb lövés talál célba. Aztán egy újabb. Az árnyékból egy szőke hajú, orvosi köpenyt viselő nő táncikál elő, mérgelődve azon, hogy a fehér nem illik a ráfröccsent vérhez. Bemutatkozik így a csapat egyik legőrültebb tagja, Harley Quinn is. A két túlélő megfogja Luthort.

A kint szolgálatot teljesítő orvlövész lép ekkor akcióba és célba veszi az intézet egyik szobájában elhelyezett bojlert. Nem lát rá tisztán a rácsos ablak mögött elhelyezett tárgyra, így célba vesz egy falrészt. Elsüti a fegyvert, a lövedék kétszer is gellert kap, mielőtt célba érne, hatalmas robbanást okozva ezzel a komplexumban. Sikerült utat nyitni Bronz Tigrisnek és Harley Quinnek, ekkor mutatkozik be hivatalosan is a fegyvert kezelő Deadshot is. A mesterlövész fedezőtüze alatt az osztag könnyen visszajut a bejárathoz és járművet is szereznek, Bronz Tigris viszont találatot kap és hátra kell hagyni. Harley menet közben felszedi Gyilkos Krokot is, majd a tervnek megfelelően Deadshot is elindul a találkozóhelyre. Rádión megkérdezi a hangot, hogy mi legyen Bronz Tigrissel, mire azt a választ kapja, hogy semmiképp nem maradhatnak szemtanúk. Így Deadshot még egy utolsó lövést lead.

Eközben az Arkham intézet lerombolt falai között, miközben a biztonsági szolgálat tagjai próbálják soraikat rendezni, egy fehérre meszelt kéz nyúl a szabadság felé…

2. jelenet – Új tag

Egy teljesen másik helyszínen, Central City-ben járunk, ahol egy bankrablás van folyamatban. Ebben a jelenetben ismerjük meg George “Digger” Harkness-t, azaz Bumeráng kapitányt, aki (az eredeti filmhez hasonlóan), tolvajbecsületet nem ismerve kinyírta a társait. Be is jut a páncélterembe, majd annyi pénzzel és arannyal próbál távozni, amennyit meg tud egymaga mozdítani. Miközben megjegyzi, hogy lehet nem volt jó ötlet mindenkit kinyírni, aki cipelni is tudott volna, egy villámsebességgel mozgó test ledönti a lábáról. Amint lábra tud állni, be is vet egy robbanó bumerángot, ami bedönti a bank egyik folyosóját, ellenben nincs esélye a skarlát metahumán, Flash ellen. A következő pillanatban máris a Central City rendőr őrsön találja magát megkötözve és a szajré jelentős részével együtt, miközben Flash elektromos kisülések közepette köddé vált. A rendőrök nem is vesztegetnek sok időt vele, letartóztatják és egy kihallgató szobába viszik.

A kihallgatás során a nyomozók ismertetik vele, hogy vádalku nélkül jelen állás szerint háromszoros életfogytiglanra számíthat az államügyésztől. Az ausztrál viszont folyamatosan azt hajtogatja, hogy az első adandó alkalommal úgyis megszökik, ahogy eddig is. Ekkor egy másik tiszt lép a szobába, aki kiviszi a nyomozókat, Harkness pedig egyedül marad. Amint becsukódik az ajtó, elkezdi lerángatni a kezéről a bilincset. Mivel ez sikertelen azonban sikertelen, összekötött kézzel és lábbal próbál az egyik rácsozott ablakon kipréselni magát. Ebben is kudarcot vall és egy elég megalázó pozícióban nyitnak rá. A nyomozók helyett viszont egy mappát szorongató és baljós tekintetű nő lép a terembe.

Amanda Wallerként mutatkozik be az ausztrálnak és felsorolja az aktáját bűnlajstromától kezdve a hozzátartozókig mindent. Olyan információkat, amikhez egy egyszeri rendőr soha nem jutna hozzá. A nő egyáltalán nem is kertel a szándékait illetően: egy titkos projektben, hivatalos nevén az X műveleti csoport tagjai között történt üresedés. A létszám feltöltéséhez Bumeráng Kapitány jelenlétére is szükség van. Az alku egyszerű: titkos, majdnem biztosan halálos bevetéseken kell részt vennie. Ha ellenszegül, meghal, viszont ha valamilyen oknál fogva túléli, elintézik a büntetés lerövidítését. Bumeráng természetesen hatalmas nagy átverésnek látja ezt az alkut és ügyvédet követel. A nő azonban meggyőzi, hogy valójában Harkness nincs alkupozícióban. Vagy vele megy vagy elintézi a legsúlyosabb büntetést, ami kiszabható rá, belengetve ezzel egy lehetséges halálbüntetést is. Az ausztrál végül rábólint az alkura.

Miután elvezetik és autóba ültetik a férfit, pár mérföld megtétele után megpróbálja feltépni a mozgó kocsi ajtaját és úgy megszökni, de az elöl ülő Rick Flag megfenyegeti, hogy egyszerűen agyonlövi, ha sokat ficánkol. Hamarosan meg is érkeznek a Belle Reeve büntetőintézetbe, a belső udvarra behajtva Flag kitessékeli Harkness-t a járműből, aki arccal a sárba esik. Az intézet dolgozói átveszik az ausztrál kevés cuccát, majd bevezetik a főépületbe.

A bűnözőt kísérő katona nagy vonalakban vázolja a helyzetet, mire Bumeráng megkérdezi, hogy milyen üresedésről van szó. Rick egy szobára mutat, melynek a nyitott ajtaján keresztül csomó hullaszállító zsákot látni. Flag állítása szerint kihúzták a gyufát Gyilkos Kroknál. Mire Bumeráng visszakérdezne, hogy kiről vagy kikről beszél, bevezetik egy terembe, ahol az Osztag éppen ebédel, gondosan elkülönítve a többi elítélttől. Ott mindenkivel megismerkedünk nagy vonalakban: Gyilkos Krok, Deadshot és Harley Quinn. Hozzájuk csatlakozik Katana és egy kitetovált, de meglepően csendes metahumán, El Diablo.

Az első találkozás máris egy csetepatéba torkollik, ugyanis Bumeráng felismeri az egyik társának gyilkosát Deadshot-ban. A két verekedő férfit az őröknek kell szétválasztania, az osztag többi tagja látszólag magasról tesz a társaikra. Rick Flag (akinek a faarca több vicces beszólás célpontja lesz), megjegyzi, hogy nem az ő feladatuk, hogy kinyírják egymást.

3. jelenet – A bűnözés koronahercege

Egy tartályszállító autó halad el a Gotham városát megkerülő autóutak egyikén, ami veszélyes vegyi hulladékot szállít. A lassan szürkületbe hajló reggeli út rövid ideig eseménytelen csak, ugyanis elkezdi követni a kamiont. Egy elég extravagáns, tuningolt és neonfényekkel felcicomázott terepjáró. Hamar kiderül, hogy utóbbinak az utasai nem csak véletlenül tartanak a vegyszer-szállítóval egy irányban és hamarosan egy üldözés is kezdetét veszi. Mivel a teherautó sofőrjénél nincs fegyver, pár nagy odafigyeléssel elhelyezett lövéssel megállásra is kényszerítik a szállítót A terepjáróból kiszáll néhány jól fegyverzett bandatag. A felszerelésük ugyan nagyon szedett-vetett, de öltözetükben egy közös pont van: különböző, de döntően groteszk maszkokat hord mindegyik.

Miután kirángatják a sofőrt a kamionból és térdre kényszerítik, megjelenik a csapatot vezető férfi. A fényviszonyok miatt lassan, de fokozatosan kirajzolódnak a részletek: kifejezetten élénk színű, ám ettől függetlenül drága ruhákat hord, ám az összképet főleg a lila szín dominálja. A férfi testét tetoválások tarkítják, arca hófehér, ajka ki van rúzsozva, haja pedig zöldre van festve. Joker kijelenti, hogy hivatalosan is visszatért a bűnözés világába. Leereszkedik a rémült sofőrhöz és viccesen megkérdezi, hogy kellemes útja volt-e. A sofőr nem mer válaszolni és félve az egyik bandatagra pillant, aki fegyvert szegez rá. A bandavezér ezt észreveszi és megkérdezi, hogy tényleg ennyire ijesztő-e a tag. Mivel a sofőr még mindig túlságosan fél választ adni a kérdésekre, így Joker nemes egyszerűséggel agyonlövi a szóban forgó fegyverest, majd barátságosan megpaskolja a sofőr arcát (akit közben elnevezett Bobnak, mert miért ne), mondván, hogy elaltatta a csúnya bácsit. A közjátékot a rendőri szirénák távolba vesző hangja szakítja félbe, Joker pedig parancsot ad mielőbbi indulásra, ő maga személyesen ül be a kamionba az eredeti sofőrrel (akit megkötöznek egy gyors-kötözővel).

A banda ezzel útnak indul egy elhagyatott vidámpark felé, miközben Joker rejtélyesen, de megállás nélkül beszél Bob-hoz a terveiről. Batman-től kezdve Gotham elgázosításán át az alvilági uralkodásig minden téma szóba kerül, amíg szeme elé nem kerül “Bob” egyik fényképe, amin a feleségével van. A bandavezér ekkor megemlíti, hogy neki is volt egy kedvese valamikor, akivel olyanok voltak, mint a borsó, meg a héja. Ekkor visszaemlékezés formájában láthatunk egy montázst Joker és Harley Quinn idilli, már-már túlságosan cukorsziruposnak leírt kapcsolatáról (ide mentjük át az eredeti filmből Harley ’93-as, udvari bolond ruháját is). A történet vége szerint a szerelmüknek Batman vetett véget azzal, hogy megpróbálta őket szétszakítani. Azzal viszont még viccelődik, hogy valójában kezdett már egy picit ráunni Harley-ra, így még jól is jött ki a lépés, de akkor is haragszik Batman-re, mert elrontott egy viccet.

Összegzés és magyarázat

Az eddig megszokottakhoz híven az első felvonás arról szól, hogy nagyjából bemutatjuk a karaktereket és az alapfelállást. Sajnos az eredeti film szerkezeti összevisszasága már az első pár percben rányomta a bélyegét a cselekményre. Mivel egy igen akció-orientált és őrültséggel telepakolt filmet szeretnénk összehozni, ezért egyből egy kisebb akcióval kezdjük az első felvonást. Mint azt fentebb is láthattuk, gyorsan megszabadultunk pár teljesen felesleges karaktertől, vagy behoztunk párat hogy aztán gyorsan meg is haljanak. Mivel egy teljesen mértékben titokban működő alakulatról van szó, ezért kisebb küldetéseket vihetnek csak véghez illetve nem hagyhatnak túlélőket maguk után, nehogy bárki is leleplezze a programot. Viszont úgy éreztem, hogy ezen a szinten egy olyan csapatot kell bemutatni, akik még éppen hogy csak összeálltak és így (mivel bűnözőkről beszélünk), hidegen hagyják a társaik sorsa.

Az osztag tagjai közül viszont nem túl nagy fájdalmamra, de eltávolítottam a Varázslónőt. Egyrészt azért, mert June Moone karakterében a világ egyik, ha nem legrosszabb régészét ismerhettük meg a Relic Hunter-ben megismert Sydney Fox óta. Másrészt amikor “istennővé” vált sem tudott eredetibbet kitalálni az égbe meredő energia-csóvánál. A legszomorúbb az, hogy az egyetlen hozzá kapcsolható vizuálisan kreatív jelenet kimerül egyetlen mezei gif-ben. Illetve hozzáadnám még a Blampied verziónak az érvelését. A varázslatnak nincsenek konkrét határai (legalábbis az eredeti film nem tért ki rá), ráadásul egy mindent elsöprő istennő ellen iszonyat nagy baromság beküldeni egy őrült csajszit baseball ütővel. Vagy egy bumerángos csókát.

Joker bemutatása már nem volt ennyire könnyű, viszont az Arkhamból való megszökésének módját tudatosan választottam meg (egyelőre nem lövöm le, hogy miért). Az első jelenet, ahol akció közben is látjuk, próbáltam valahol a stílusát Heath Ledger és Mark Hamill közé illeszteni, miközben megkapja Jack Nicholson bandavezér státuszát. Aki pedig minden részleteiben ismeri és szereti a ’89-es Batman filmet, azoknak egy külön kikacsintást vagy csemegét jelenthet a fent említett “Bob” karaktere.

Fontos leszögezni, hogy mivel Joker lesz a fő gonosz és adtunk egy jól körülhatárolható célt és helyszínt is, így az osztagban mindenkinek lesz haszna.

2. felvonás – Bevetés

1. jelenet – Eligazítás

Az előző jelenet kissé komor jelenet után a következő másfél-két percben Bumeráng Kapitány sikertelen szökési kísérleteit láthatjuk. Az első ilyen kudarc akkor születik, amikor próbál átmászni a kerítésen fényes nappal, majd éjszaka szintén megpróbálja ugyanazt. Látunk példát arra, hogy a szennyes kosárba bújva próbálja magát kicsempésztetni, illetve próbál kiutat találni a kerítés alatt is. Minden egyes kudarcba fulladt kísérlet után az őrség megveri.

Miután a sokadik verést is elszenvedi, Harkness végül feladja a további próbálkozást és leül ebédelni, a lehető legmesszebb Deadshot-tól. Mellé csapódik a kissé szeleburdi és minden ízében őrült Harley, aki megjegyzi, pár nap múlva otthonosabbnak fogja gondolni a helyet. Megkérdezi, hogy őt ki kapta el. Bumeráng ódzkodva ugyan, de elmeséli az összecsapását Flash-el úgy, ahogy volt. Harkness visszakérdez, hogy Harley mit csinált, hogy behozták. A válaszra nem marad idő, ugyanis egy csapat kommandós jelenik meg az étkezőben és mindenkit sokkolóval ártalmatlanítanak.

A csapat összes tagja ekkor székekhez kötve tér magához, Harley szeretne még egy kört menni, Deadshot (mint önjelölt rangidős) kéri ki magának a leghangosabban. A terembe ekkor lép be a fapofa Rick Flag és ismerteti a helyzetet. Mivel az előző küldetésen majdnem lebuktak, megelőző intézkedésként mindenkinek a nyakába egy-egy robbanó kapszulát kell elhelyezni. A helyszínen lévő stáb véghez is viszi a beavatkozást. Miután az osztag tagjainak tiltakozásának ellenére mindenki megkapja a nyakába a töltetet, Rick elővesz egy laptopot, amin keresztül Amanda Waller vázolja a következő küldetés részleteit.

Egy Gotham határában régóta bezárt vidámparkban Joker (aki “vitatott körülmények között” szökött meg Arkhamból) beásta magát majdnem száz társával együtt. Kezük közé került nagyjából egy tonna mérgező vegyi hulladék, amit ha megfelelően dolgoznak fel, könnyen vegyi fegyverré tudják alakítani, amivel a teljes várost elgázosíthatják. A X különítmény feladata lesz a fegyver hatástalanítása és Joker likvidálása 24 órán belül. A sürgősségre az ad nyomós okot, hogy mivel az előző bevetésben sok hiba történt, így Joker felbukkanását és kiszabadulását nem hozhatják összefüggésbe az osztaggal. Ebből kifolyólag még azelőtt kell lépni, mielőtt a média, a hatóságok vagy mások szagot fognak. Kiegészítő információként még elmondják, hogy a vidámpark határát térfigyelő kamerák segítségével tartják szemmel. Ha valaki szökni próbál, azt az első figyelmeztetés után likvidálják.

Ezek után az osztagot a felkészítő szobába küldik, ahol mindenki felfegyverkezik. Bumeráng kapitány is visszakapja néhány holmiját (köztük az emblematikus unikornist is). Mivel már volt valamilyen minimális kapcsolatuk, Harkness megpróbál minél többet megtudni Harley-tól. Mivel nem idevalósi, ezért nem ismeri Jokert sem. Harley ekkor elmeséli, hogy Joker kedvese volt, mielőtt többszöri csonttörést, nyilvános megaláztatást és lelki sanyargatást követően magára hagyta meghalni.

Ide szeretném beilleszteni Adam Blampied ide szánt szövegrészletét, amit Harley mond ki:

“Összetörte a szívemet! Mármint a bordáimat a szívem körül, de a gondolat számít!”

Egyszerűen imádom ezt a sort!

2. jelenet – Zűrzavar

A csapatot a tervezett időben és helyszínen le is rakják. Rick Flag a vidámpark szélén lévő kamerákon keresztül ügyel arra, hogy senki ne szökjön el. A vidámpark teljesen kihaltnak tűnik egészen addig, amíg az első lövések el nem dördülnek. Bumeráng természetesen ismét megpróbálkozik egy szökési kísérlettel, viszont Rick Flag figyelmezteti, hogy egyetlen egy gombnyomásába kerül és a kapszula végez vele. Bumeráng ezt kamunak veszi, erre Rick élesíti a bombát, ami fülsüketítő sípolással jár. Bumeráng a golyózápor szélén összerogy a fájdalomtól, így kénytelen beleegyezni abba, hogy visszamegy.

Az osztag egyáltalán nem egységes, inkább egymást akadályozzák, mint segítik. Deadshot, Katana és Harley csinálnak egyáltalán valami hasznosat, Gyilkos Krok nem éppen golyóálló, El Diablo pedig (az eredeti filmhez hasonlóan) az ég világon semmit nem csinál. Bumeráng kapitány is csatlakozik a harchoz, de a bumerángjaival elég limitáltan tud csak tenni bármit segítség nélkül, Az osztagot végül a túlerő és egy véletlen robbanás szétszéleszti, így több pár alakul, akik vidámpark különböző pontjain próbálnak fedezéket találni.

3. jelenet – Bizalom

Bumeráng Kapitányra Deadshot talál rá egy célba dobó stand mögött. A kezdeti gyűlöletük, amit egymás felé éreznek, itt is előjön egy szócsata erejéig, viszont mindketten tudják, csak csapatmunkával élhetik túl. Bumeráng ettől függetlenül nem engedi el azt a tényt, hogy Deadshot megölt valakit, akivel jóban volt. A mesterlövész azzal próbál kibújni, hogy egyáltalán nem személyes ügy, sőt, ő érzelmileg teljesen kiüresedett. Mivel Harkness rákérdez, hogy miért van ez, Lawton elkezd mesélni a lányáról, aki gyűlöli őt, mert egy bérgyilkos. Azért vállal minden jól fizető állást, hogy tudjon róla gondoskodni, annak ellenére, hogy nem viszonzott szeretetről van szó. Harkness ekkor felfedi, hogy azért rabol bankot, mert meg akar pattanni haza a családjához Ausztráliába. Ő ebben a városban, ebben az országban teljesen idegen. A két férfi elkezd így minimális bizalmat táplálni egymás iránt, hiszen mindketten a családjuk miatt, vagyis számukra nemes ügy miatt tesznek rossz dolgokat. Kettejükön azonban hamar rajtaütnek Joker emberei, így kénytelenek visszavonulni a vidámpark egy másik részére, ebben az esetben egy tükörcsarnokban kötnek ki. Az épület trükkös elrendezése miatt harc kicsit elhúzódik, de Lawton és Harkness kis csapatmunkával megússzák.

A park egy másik részén El Diablo és Harley Quinn kerül közös jelenetbe, elszeparálódva az osztag többi tagjától. Miután összeszedik magukat, Harley számon kéri rajta, hogy miért nem használja az erejét, amit eleinte nem akar megosztani. Harley ekkor elmondja, hogy micsoda szörnyeteggel is állnak és ekkor látja a néző is azt a visszaemlékezést, amikor Harley és Joker savfürdőt vesznek, így véglegesítve a nő átalakulását. El Diablo ekkor elmeséli, hogy azért nem használja már jóra az erejét, mert egy napon olyan mértékben túlnőtt rajta, hogy hamuvá égette az egész családját (ahogy az eredeti filmben is). A metahumán nagy meglepődésére Harley nem zárkózik el (mert ne felejtsük el, Harley Quinn tényleg őrült, nem csak úgy tesz), mondván viccesen, hogy mindketten családon belüli erőszak miatt kerültek pácba, csak éppen az ellenkező oldalon foglalnak helyet. A párbeszéd közben rájuk törnek Joker emberei, ekkor Harley folyamatos cukkolásának hála El Diablo végre valahára elkezdi használni az erejét, ám a túlerő sajnos ebben az esetben is elsöprő. Ennek a párosnak is menekülnie kell, a nagy zűrzavarban a Szerelmesek Alagútján át. Ez alkalmat ad néhány vicces és esetenként flörtölős beszólásra is Harley Quinn-től.

A harmadik csoportunk, akik elszeparálódtak, Katana és Killer Krok, akiknek eddig még nem volt ideje lő-távon kívül kerülnie. A tűzharc mellett kettejük között a kommunikáció is nagyon nehezen megy. Egyikük sem túl bőbeszédű. Viszont egyikük sem finomkodik, ha harcra kerül sor, röpködnek a levágott vagy letépett végtagok. Literszámra folyik a vér és tucatszámra hullanak az emberek. Miután a csatának vége, Gyilkos Krok észreveszi, hogy a nőnek nem szokványos kardja van, hanem lelkek köröznek körülötte. Megjegyzi, hogy nagyon csecse kardról van szó, Katana pedig elmeséli, hogy a férje lelke is benne lakozik a fegyverben.

Összegzés és magyarázat

Az eredeti filmben alig volt fontosnak vagy lényegesnek mondható karakterinterakció. Egyedül a Harley-Floyd vonalon mozgott valami, az osztag többi tagja pedig mintha csak háttérénekes lett volna kettejük duettjéhez. Mivel a film címe Öngyilkos Osztag és nem Harley Quinn és Deadshot – vendégszerepben az Öngyilkos Osztag, így úgy gondoltam, hogy több időt kell tölteni a karakterekkel. Karakterfejlődés tekintetében az a célunk, hogy a történet végére bajtársakként és ne “csak” kollégákként tekintsenek egymásra. Ilyen és ehhez hasonló jelenetekre és pillanatokra lett volna szükség. Van egy nagyon jó alapunk, amire építeni lehet a további cselekményt és ezzel egy időben sok emlékezetes párbeszédnek is meg lehetne ágyazni

A helyszín megválasztása pedig tükrözi magát a humort is, amire a film támaszkodik. Egy elhagyatott vidámparkban nagyon sok és nagyon vicces jelenetet lehet megírni. Az egyszerűség kedvéért maradtam a Blampied verziónál, mert azokat a jeleneteket iszonyat jónak és logikusnak gondoltam. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy az eredeti film reménytelenül sötét volt és nem a hangvétel, hanem a fényhiány tekintetében. Hiába voltak kreatív, szemet gyönyörködtető díszletek és felvételek, ezek jó része eltűnt az utómunkálatok során. Egy ilyen színes-szagos helyszín kiválasztásával tovább építettünk egy olyan filmnek a vizuális hátterét, ami jól passzol egy fekete humorral fűszerezett akciófilmhez.

3. felvonás – Egység

1. jelenet – Mélypont

Miután a szétszéledt osztag a vidámpark különböző részein sikeresen átverekedték magukat, végre ismét egymásra találnak. Mivel volt idejük megismerni egymást és bajtársakként (NEM családként) kötődni egymáshoz, így már készek egységként szembeszállni Joker-rel és a bandájával. Azonban ez a nagy összeborulás félbeszakad, amikor Joker emberei rajtuk ütnek és bekerítik őket. A túlerő elsöprő mivolta miatt nem kockáztatják meg a harcot. Ekkor felfedi magát az a férfi, aki az egész mögött áll. Joker kiöltözve, peckesen ám mégis tekintélyt parancsolóan jelenik meg és azon bosszankodik, hogy ez egy privát buli a betolakodók nincsenek a meghívottak között. Amikor azonban ő és Harley Quinn meglátják egymást, az egész jelent érzete megváltozik. Joker hangneme is megváltozik és újrafogalmazza a mondandóját. Háláját fejezi ki azért, hogy elhozták neki a szerelmét, aki, bár vívódva, de átáll Jokerhez. Hiába van a nő rossz véleménnyel róla, ne felejtsük el, hogy egyrészt Joker teljesen újraprogramozta Harleen Quinzel elméjét, másrészt valahol életszagú az, ha valakik együtt töltöttek nagyon sok időt, szemtől szemben máshogy értékelik egymást.

Mivel El Diablo és Harley között elkezdett felszínre törni egy közös fájdalmon alapuló barátság, ő próbálja a leghangosabban meggyőzni Harley-t arról, hogy mennyire szörnyű is volt a régi élete. Ez az a pillanat, amikor a metahumán nem egyszerűen szabadjára engedi a teljes erejét, hanem elkezd átváltozni az azték tűzistenné. Ám mielőtt a végleges formáját felvenné, Joker egyszerűen agyonlövi. Ez az a pillanat, amikor kitör a káosz és az osztagnak sikerül kereket oldania és elbarikádozni magát a vidámpark épületeinek egyikében. Joker bandája teljes létszámmal próbál betörni, sikertelenül.

A túlerő most is mindent elsöprő, így az osztag csapdába esett. Mindezek mellett El Diablo meghalt, Harley pedig szinte ellenállás nélkül hagyta őket cserben. Mindenki mélyponton van és máshogy dolgozza fel az eseményeket. Bumeráng Kapitány kiút után keresgélve talál egy üveg whiskeyt valamelyik pult alatt. A csapat úgy dönt, hogy szétosztják egy első és utolsó koccintásra. Elmerengenek azon, hogy ugyan ők a rossz fiúk, mégis majdnem sikerült valami jót is cselekedniük. Gyakorlatilag az eredeti bárjelenet egy módosított verzióját látná a néző.

A bonyodalmaknak még továbbra sincs vége, ugyanis Harkness talál egy rejtett ajtót, ami Gotham városának csatorna rendszerébe vezet. Lehetőség nyílik a szökésre (hiszen csak a vidámpark határát figyelik meg), de az osztag egyhangúlag úgy dönt, hogy mégis maradnak. Mindenképpen meghalnának, ha megszöknek. Vagy a gáz végez velük, vagy Waller találja meg őket idővel. Viszont ha maradnak, tehetnek valami jót is.

2. jelenet – Végjáték

Miután döntöttek a maradás mellett, Joker bandája végül sikeresen betör az épületbe. A csapat elkezd végre egy egységként  viselkedni és küzdeni. Felismerik, hogyan tudják egymás különleges képességeit kombinálni. Az eddig összeszokott párosok összecsiszolódtak, Deadshot és Bumeráng is alkalmazkodik egymás képességeihez, Katana és Gyilkos Krok pedig egymás hátát figyelve csap szét mindenkit!

Eközben Joker az óriáskerék tetejéről figyeli a küzdelmet. Vele van Harley Quinn és a vegyi fegyver is. A bandavezért láthatóan hidegen hagyja a csata kimenetele és közli Harley-val, hogy tűzijátékra vágyik és elindítja az időzítőt a bombán. A nőt, aki eddig teljesen az ő Puddin’-ja varázsa alatt volt, hideg zuhanyként éri a döntés. Hiszen eddig abban a tudatban volt, hogy megszöknek és apró bohócokat fognak felnevelni. Joker ekkor vállat von, tudatván a nővel, hogy unatkozik, a nő is untatja, ahogy azon az éjszakán is untatta, amikor hagyta, hogy a denevér őt kapja el helyette. Ez teljesen összetöri Harley-t, aki megragadja a mellette lévő kalapácsot, de a bandavezér lelöki, mielőtt meglendítené.

Az osztag eközben odalent a túlerő ellenére fölénybe kerül és az utolsó bandatagot is legyőzik. Már senki nem áll köztük és Joker között. Elsietnek az óriáskerékhez, ahol az időzítő szépen lassan közeledik a nullához.

Egy másik felvételből azonban jól látszik, hogy Harley nem zuhant le a mélybe és elkezdett visszamászni a kosárba. Felveszi a pörölyt és Joker könyörgései ellenére kiüti az óriáskerékből. A nőnek időben sikerül leállítania a bombát és leereszkedik a társaihoz. Az osztag természetesen bizalmatlan Harley felé, aki végül átadja a bomba távirányítóját a többieknek, ezzel is bocsánatot kérve a történtekért.

3. jelenet – “Mi vagyunk az Öngyilkos Osztag”

A filmet végül egy montázzsal zárjuk. Ugyan az osztag tagjai végül ismét börtönben vannak, ám ezúttal ténylegesen csapatként és rövidített ítélettel térnek vissza. Digger és Floyd kibékültek, Katana és Krok pedig elismerték egymást, mint vagány gyilkológépek. Tagonként is látunk néhány karakter-pillanatot: Bumeráng kapitánynak megengedik, hogy hazatelefonáljon a családjához. Deadshot-ot meglátogatja a lánya. Krok a kérésének megfelelően kap egy tévét. Katanának nincs külön kérése, ha egyedül van, meditál.

Harley viszont más tészta. Jutalomként megkapta azt a spéci kávéfőzőt, viszont a cellájába visszatérve egy apróbb vázát talál, benne egy rózsával, (ahogy a Blampied verzióban is) kikacsintva ezzel a Mad Love képregény zárópaneljeire. A rózsára egy apró címke van kötve, amin csak annyi áll:

Puddin’

Összegzés és magyarázat

A végjáték lezárásával sok olyan dolgot tisztába tettünk, amit az eredeti film rosszul csinált. Kaptak a karakterek elég teret ahhoz, hogy a fejlődhessenek, ahogy a történet is kapott egy apróbb, de életszerűen tragikus fordulatot. Joker is kapott több, potenciálisan emlékezetes pillanatot és itt végre egy igazi, kiszámíthatatlan szörnyetegként ábrázolhattuk. Mert gondoljunk csak bele! Igazságtalanul kevés időt kapott Jared Leto! A megmaradt jeleneteiben is egy giccses, súlytalan, buta karaktert kaptunk, aki alig adott valamit a filmhez.

Ezt a produkciót egy üdítő színfoltnak szánták eredetileg, de egy skizofrén rémálmot kaptunk. Ezzel a verzióval viszont (remélhetőleg) egy olyan darabbal egészül ki a DCEU Redone, ami nem mellőzi a fekete humort, az élénk neon-színeket, az őrültséget és a mókát. Az eddigi cikkeknél is igyekeztem ügyelni arra, hogy legyen lelke a produkciónak, itt is ez volt a cél.

Egy apróság viszont még hátra van!

Stáblista végi jelenet – “Nekem is vannak barátaim”

Amanda Waller egy hosszú, de eredményes nap után hazaérkezik a lakására. Órák óta besötétedett már, az ablakon halkan kopog a városra zúduló eső. Waller lerakja a táskáját az egyik székre, majd italt tölt magának. A kint eldördülő villámcsapás egy köpenyes alak körvonalait rajzolja meg.

Amikor Waller megfordul, közvetlenül előtte áll egy ismerős arc. Arcát maszk fedi, mellkasán pedig egy hatalmas denevér-szimbólum. A nő ijedtségében elejti a poharat, miközben a denevér mozdulatlanul áll előtte, arcvonásai azonban fenyegetőek.

Batman elég keményen számon kéri Walleren az Arkhamban történt fiaskó miatt, hiszen sok évébe telt, amíg Jokert sikerült véglegesen lecsuknia. Mivel a bombafenyegetés után nem találták meg a holttestet, így valószínűleg Gotham utcái közt bujkál. Tudatja vele azt is, hogy elég terhelő bizonyítéka van a nő ellen és példát statuál, ha nem működik együtt.

Név szerint a metahumán nyomozásokról szóló anyagot akarja, amit Waller eleinte nem akar kiadni, mondván, hogy nemzetbiztonsági információ és nem adhatja ki. Batmannek az a válasza, hogy neki is vannak barátai, akikre számíthat és ha nem adja ki, akkor a következő útja a sajtóhoz vezet majd. Miután Waller-t sarokba szorították teljes mértékben, végül átadja a dossziét, amit az íróasztalában tartott. Batman fellapozza , eközben Waller ki akarja használni az alkalmat, amíg a denevér nem figyel. A dosszié mellett tartott fegyverért nyúl, ám amikor elsütné, Batman-nek már hűlt nyoma.

Batman egy félreeső helyen fellapozza a dossziét és az egyik aktánál megáll. A jelentés tárgya egy személy: Diana Prince

forrás: PhoenixBlood (WallHere.com)

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.
facebook-profile-picture

Atesz bemutatkozása

Blogger (IdeaHub) Podcast co-host (AlterVerse Podcast) Okleveles bunkó (Világszerte) Filmkedvelő

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.